Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » 'YABANCILAR UCUZ SATAR' ALGISI ARDAHAN ESNAFINI BİTİRME NOKTASINA GETİRDİ

'YABANCILAR UCUZ SATAR' ALGISI ARDAHAN ESNAFINI BİTİRME NOKTASINA GETİRDİ

 Fotoğraf

Yabancılar ucuza satar algısı Ardahanlı esnafı bitirme noktasına getirdi. Ardahanlı esnaftan alışveriş etmeyen Ardahan  halkı genellikle  il dışında gelen yabancı esnaflar da alışverişini yapmaktadır.  Yabancı esnaf bir bilmecenin parçası olduklarında daha cazip gelmektedir. Eğitimsizlik ve bilinçsizlik halkın kendi bağrında çıkan esnafına mesafeli durmasına, yabancı esnafa hayranlık derecesinde yönelmesine yol açtı. Bu durum  Ardahanlı olmayan esnafın yüzünü güldürürken, Ardahanlı esnafların çekini, senedini ödeyemez durumuna düşürdü.

Ardahanlı esnaflar isimlerinin saklı tutulması şartıyla gazetemize açıklama yaptılar hepsinin de ortak görüşü ‘Ardahanlılar genelde yabancıları tercih ediyorlar’  diyerek  kendilerine ise hiç pay biçmemeleri.  Ayrıca  olayın vahametini ortaya koymakta. Esnaf, bununda sebebi Ardahan halkının yabancılara karşı sempati besliyor diyerek işin içinde çıkıyor olmaları, hâlbuki esnafında kendi halkına karşı sorumluluklarını yerine getirmediği bir gerçek, bu esnafın da bu toplumun türevi olduğu gerçeğini unutmamak gerekir. ‘ Hani herkes hak ettiğini yaşar’ söylemi tam da bunun için söylenmiştir.

ARDAHANLI ESNAF BORCUNU ÖDEYEMEZ DURUMA DÜŞTÜ

Bu eğitimsizliğin ve bilgisizliğin neticesinde Ardahan’ının esnafı zor durumda ve zor günler geçirmektedir. Ssk ve vergi borcu yükü altında inim inim inlemektedir. Her gün daha kötüye giden Ardahan’ın gidişatı da tekrar ilçe olacağına benziyor. Zira Ardahanlı iline sahip çıkmamakla beraber bindiği dalı da kestiğinin farkında değil.
Bir  de üstüne üstlük büyük firmaların peşi sıra Ardahan’da büyük mağazalar açmaları ve serbest piyasa ekonomisinde ezilen küçük esnafın dramı.
‘Büyük  alışveriş merkezleri  küçük esnafı zora sokmuştur’ gerçeği kanayan bir yara haline gelmiştir.
Kaygı verici bu gelişme karşısında Ardahan esnafı ve bir an evvel halkın bilinçlendirilmesi gerekli hale gelmiştir. Özelikle STK’ lar tarafında  toplantılar ve forumların yapılması gerekmektedir.  Halkımız bilinçlendirilmeli dinimizin de emrettiği gibi ‘ caminin içi dururken caminin  dışına yönelememelidirler’ bundan dolayı dır ki  gün geçtikçe geriye giden Ardahan'ın gelişmesi için yeniden bir disiplin, yeniden bir arayış içine gidilmeli ve Ardahan’ın yerli ve milli esnafına, iş adamına sahip çıkılmalı.  Ticaretimizi kendi esnafımızda yaparak paranın dışarıya kaçmasına izin verilmemeli. Zira bir yerin kalkınması ithalatla değil ihracatla  mümkün,
Bu  böyledir. Dünyanın her yerinde böyledir.
Avrupalı gurbetçilerimizin almış oldukları emekli maaşlarının ardında 6 ay maaş aldıkları ülkede ikamet etme şartı neden getirilmiş zannediyorsunuz.
Size söyleyeyim çünkü Avrupa’nın sahibi var. Ardahan’ın sahibi yok çünkü Ardahanlı Ardahan’a sahip çıkmıyor. Ardahanlının seçmiş olduğu belediye başkanı Erzurumlu, Karslı ve Karadenizli esnaf Ardahan’da ticaretini iyi koşullarda yapsın diye kapalı Pazar yapar. Hizmeti Ardahan’a değil komşu illere yapmayı kendilerine görev edinmişler. Her sene yapıp tekrar söktükleri yolları hizmet hanelerine kaydederken, halkın gerçekleri bilmediğini sanırlar.

BELEDİYELER VE STK'LAR HAREKETE GEÇMELİ
Ardahan’ın iliğinin elinde alınıp  tekrar ilçe konumuna düşmesi uzak değildir.
Bu  konuda en çok sorumluluk belediye başkanlarına  ve de sivil toplum örgütleri ne düşmektedir. Bu konuda sivil toplum örgütleri halkı bilinçlendirmelidir. belediyelerse esnafına  sahip çıkmalıdır. belediye başkanları  bu konuda toplumu bilgilendirmeli. Yoksa  bu kötü gidişatın sorumlusu kendileri olurlar.
  esnafla yaptığımız bir sohbette esnaf, dükkanın tabelasını Kars'ta sipariş ettiğini  ve aylardır  hala tabelanın takılmadığından yakınmakta idi, ben de ‘’ neden Kars'a sipariş verdinde,  Ardahan da vermedin’’ diye sorduğumda  ise ‘Kars daha iyi yapar, daha ucuz yapar diye düşündük.
Ancak yanıldım.  İşini iyi yapmadıklarını gördüm. Aylardır  ben iş yerimin  tabelasını   bekliyorum hala takmadılar keşke Ardahanlı esnafa bu işi vermiş olsaydım  ama işte biz toplum olarak bu konuda birbirimize güvensizlik besliyoruz.   Ardahan esnafı da  halkıda  bir birine  güvenmiyor esnafta birbirine karşı aynı duyarsızlığı göstermektedir böyle bir kördüğüm sarmalı içerisindeyiz’ ’dedi.

Ardahan esnafı ve halkı arasında bir güvensizlik problemi  devam etmektedir. Ardahan’ın  ilerlemesi büyümesi gelişmesi için Ardahan, halkıyla, esnaf leyla sivil toplum örgütleri ile ve seçtikleri belediye başkanları ile kendilerine çeki düzen vermeleri gerektiği açık seçik ortadadır. Ardahan’ı kurtaracak olan yine Ardahan halkıdır. Ardahan halkı kendi kendini Şikayet ettiklerinin de farkında değiller, aslında yine başkalarını şikayet ederlerken kendilerini de eleştirmiş oluyorlar.

Bindiği dalı kesen Ardahanlılar  Ardahanlı esnafında  alış veriş yapmalıdır. Böylece  bindikleri dalı da kesmemiş olurlar. kendi bağırlarında yetişmiş olan  esnafa sahip çıkmalıdırlar.  Ardahan dışından gelip te Ardahan da esnaflık yapan yabancılar Ardahan da mecbur olmadıkları sürece bir iğne bile almamaktadırlar. Her ihtiyaçlarını kendi memleketlerinden temin etmekteler. Ardahan onlar için sadece kolay  para kazanılan  bir yer olarak görünüyor. Ardahanlılara karşı mağrur ve kibirlidirler. Zira Ardahan halkı çoğu zaman  ekonomik sıkıntılar yüzünden almış oldukları halı, beyaz eşya, koltuk gibi ödeyemedikleri senetler için yalvar yakar vade uzatılmasını isterken bunları şişirilip kabarmalarına  da sebep oluyorlar.

Ardahan’a hiç  bir katma değer üretmeyen Ardahanlı olmayan esnaflar sadece  kendi memleketlerine katma değer katmaktadır., bu durum sonucunda Ardahanlı esnafın sayısı hızla düşerken, yabancı esnaf sayısı hızla artmaktadır.

Evet geç olmadan hemen bir şeyler yapılmalı  Orhan Atalay gibi bir vekile sahipken bu fırsatı değerlendirmeliyiz. Atalay istediğini koparan, gelmiş geçmiş siyasetçilerin içinde en iyisi. Ancak  kendi partisinde ki komik halleri anlatamadan geçemeyeceğim. Ardahan ak parti il ve ilçe teşkilatlarında ve belediyelerinde  hala fetöcu  kalıntılar olduğunda Atalay’ın hizmetlerini sürekli yazdığımız için de bu beyler bize karşı cephe alıyorlar. Bu çelişkili durumda  ak parti de buz dağını görünmeyen kısmında fetöcüların hala hüküm sürdüğünü bize gösteriyor. Ve Atalay yıllar önce ‘’fetö KCK dan daha tehlikelidir’ ’derken boşuna dememişti.


13:23, 30.08.2016


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500