Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » PROJE YOK, ÇALIŞMAK YOK RANT ÇOK

PROJE YOK, ÇALIŞMAK YOK RANT ÇOK

 Fotoğraf

Ardahan’ın bazı köylerinde yaşayan vatandaşlar, köy Muhtarlarının  köye ait dağ diye tabir edilen ihtiyaç fazlası otlakları  ikinci kez sattıklarından şikayetçi.

Her   sene Tarım İl Müdürlüğü tarafında ihale usulü ile otlaklar kiraya veriliyor. Ancak bazı uyanıklar bunu ranta çevirdikleri bizzat köylülerden öğreniyoruz.  İsmini açıklamayan köylüler  muhtarların ihale usulü ile kiraya verilmiş  otlakları ikinci kez ihaleyi alan kişiyle anlaştıkları iddia edildi. Örneğin yüz baş hayvan için verilen otlak için köy Muhtar'ı beş yüz hayvan getirilmesine göz yumduğunu bunun Karşılığında da ek bir Ücret aldıklarını,  dolayısıyla köy bütçesine de dahil edilmeyen bu yasa dışı kazanç muhtarların cebine giriyor denildi..

Köylüler kendilerine ait meraların bazı kişiler tarafından ranta çevrilerek haksız kazanç elde etmelerine müsaade edilmemeli diyerek  bu konuda Ardahan’a yeni atanan  Valisi İbrahim Özefe’den  destek  beklediklerini dile getirdiler.  Ayrıca bazı uyanıkların da ihaleye girerek dışarda gelen mal sahibi göçebeler ile anlaşarak kazandıkları ihaleyi  yüksek bir kar karşılığında ikinci şahıslara sattıkları da edindiğimiz bilgiler arasında yer aldı. Zira Ardahan nüfusuna Kayıtlı kişilere öncelik verildiği için  Ardahan nüfusuna kayıtlı biri çok ucuz fiyata kiraladığı  otlakları  büyük bir Karla  il dışında gelen sürü sahiplerine  kiraladıkları yine Köyde yaşayan halk tarafında dile getiriliyor.

Ardahan doğada yetişen hazır  yem bitkisi bakımında Türkiye’nin en zengin illeri arasında yer alıyor.  Çevre iller bu zengin bitki örtüsüne sahip olmadığı için bu illerde hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar yazın Ardahan’a akın ediyorlar. Ardahan'ın zengin otlakları bu yolla sömürülmeye başlanıyor bu zenginlikte Ardahanlılar faydalanmamak ta genellikle dışarıda gelenler faydalanıyor.   Ardahanlıların faydalanmamasının nedeni ise disiplinsizce kullanılan meralar, arazi toplulaştırılmasından geç kalınmış olması ve  durmadan GÖÇ veren konumunda olmasıdır.


10:46, 30.07.2016


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500