Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » MİLLETVEKİL ATALAY HEP HAKLIYDI, YİNE HAKLI ÇIKTI

MİLLETVEKİL ATALAY HEP HAKLIYDI, YİNE HAKLI ÇIKTI

 Fotoğraf

PARALELİ İLK SÖYLEYEN VEKİLİN HUKUK ZAFERİ..!!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yurtdışında bulunan cemaat okullarının kapatılması gerektiğine ilişkin yaptığı açıklama paralel yapının okullarını yeniden gündeme getirdi. Gülen cemaatinin örgütlendiği en büyük alanlardan birisi olan dershanelere ilişkin tartışmalar ise sürüyor. Dershanelerin Türkiye’de nasıl paralel bir yapıya dönüştüğünü ortaya koyan ilk vekil olan Ak Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, paralel yapılanmaya karşı hukuk zaferine imza attı.
İlk duyuran vekil
27 Kasım 2013 tarihinde Ak Parti Ardahan Milletvekili ve İslam İş Birliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) Türk Grubu Başkanı olan Orhan Atalay, dershane tartışmalarının yoğunlaştığı ve Gülen cemaatinin dershaneler üzerinden hükümete yönelik farklı söylemleri dilendirdiği bir dönemde verdiği röportajda dershanelerin geldiği durumu ortaya koymuştu. Atalay, Taraf Gazetesi’ne verdiği mülakatta, dershanelerin durumunu eleştirerek, “Nasıl ki devlet içinde KCK bir paralel yapılanmadır. Dershaneler de öyle oldu. Bir tür paralel yapılanma hâline geldi” ifadelerini kullandı.
Paralel yapının hedefi oldu
Atalay, açıklamasının ardından cemaate yakın medya organları tarafından hedef tahtasına konulmuştu. Cemaate yakın medya organları Atalay aleyhine haberlere imza atarken, kimi illerde ise cemaate yakın dershanelerin müdürleri tarafından basın açıklamaları ile Atalay hedef gösterildi. Açıklamalarla da yetinmeyen paralel yapı Atalay hakkında birçok ilde tazminat davaları açtırdı.
Saldırılara açıklama ile yanıt verdi
Atalay, o dönem Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, dershane ile ilgili görüşünü aktarırken, "Dershanelerin mevcut eğitim sisteminin eksikliklerinden kaynaklı anormal bir sonuç olduğunu, bununla ilgili aksaklık ya da yanlışlıklar düzeltildikten sonra kendiliğinden zaten dershanelere ihtiyaç kalmayacağını" söylediğini belirtti. Atalay, "Bir veli, baba, eğitimci olarak çocuklarımızın 7/24 saat çalıştıklarını görüyoruz. Bu bir angaryadır, bunu hiç birimiz tasvip edemeyiz. Hiçbir iş kolunda insanlar 7/24 çalışmaz ama çocuklarımız 6 yaşından neredeyse 22 yaşına kadar angarya ile karşı karşıyalar" dedi.
Atalay, son 11 yılda eğitim sistemindeki aksaklıkları, çarpıklıkları düzeltmek için ciddi bir çaba içerisinde olduklarını kaydetti. Atalay, o dönem yaptığı konuşmada şunlara dikkat çekmişti:
Dershaneye gitmeden de üniversiteyi kazanabilirler
"Dershane esas itibariyle psikolojik bir şartlanmışlıktan ibarettir. Fen ve sosyal bilimler lisesindeki öğrencilerin büyük bir kısmı dershaneye gidiyor. Bu çocuklar dershaneye gitmeden de üniversiteyi kazanabilirler. Dershaneleri olmazsa olmaz haline getirmek psikolojik bir şartlanmışlıktır. Bu anormal yapı düzeltilmezse, dershanelerin gittikçe okullara alternatif, okullara paralel bir yapıya dönüşürler. Bir devlet kendi resmi kurumlarının paralellerinin ya da alternatiflerinin ortaya çıkmasına müsaade etmez. Hükümetin esas itibariyle yapmaya çalıştığı budur. Bunu çok abartmaya, yanlış yere çekmeye, birtakım farklı kesimler arasında geriye dönük hesaplaşmak olarak yorumlamak doğru değildir. Hiçbir devlet kendi kurumlarının paralel ve alternatif yapılarına müsaade etmez.
Dershaneler bugün ne yazık ki adeta okullarımızın paralel ve alternatifi haline geliyor; bir alternatif ötekisini zaten anlamsız ve itibarsız kılıyor. Ben görüşlerimi yine savunuyorum. KPSS'den 95 almış bir öğretmenin yerine koyun kendinizi, siz okula gidiyorsunuz ama öğrenci size itibar etmiyor, üniversite için mutlaka dershaneye gidiyor. Bu da okulu da müfredatı da öğretmeni de işe yaramaz konuma getiriyor. Bunu arkadaşlara anlatırken, 'hiçbir kurum kendi paraleline izin vermez derken, farazi demişim; mesela siz adliyenin, emniyetin, yasamanın ya da yargının alternatifini kabul edebilir misiniz? Veremez. Eğitim de bir kurumdur. Resmi legal yöntemlerle yapılan bu kurumun da alternatifi ve paraleli olamaz. Bunun bir sürece ihtiyacı olduğunu da söyledim. Bu süreç zaten ilgili paydaşlarla da müzakere ediliyor. Bunu bir restleşmenin aracı haline getirmenin anlamı yok."
Davaların hepsin kazandı
Atalay hakkında paralel yapının dershanelere yöneticileri tarafından Kars, Erzurum, Erzincan, Van ve Ağrı’da 6 tane tazminat davası açıldı. Açılan davalar süratle sonuçlanırken davaların tamamında Atalay hakkındaki suçlamalar teker teker çürütülürken, davaların hepsi Atalay’ın lehine sonuçlandı.


09:48, 30.07.2016


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500