Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » 'Git köyüne 30 düven olsun'

'Git köyüne 30 düven olsun'

 Fotoğraf


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Gençlerimize yardımları nakdi değil ayni vereceğiz. Al 6 düve, krediyle de 9 tane al, git köyüne, bir yıl sonra 30 düven olsun dedi
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Gençlerimize yardımları nakdi değil ayni vereceğiz. Al 6 düve, krediyle de 9 tane al, git köyüne, bir yıl sonra 30 düven olsun" dedi.
İzmir'de bir otelde düzenlenen ve Ortak Akıl Toplantılarının 6'ncısı olan Ege Bölgesi Bakanlık Koordinasyon ve Sektörel Ortak Akıl Toplantısı'na katılan Çelik, tarıma ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

"Havza bazlı üretim 2017'de devreye girecek"
Çiftçinin yüzünü güldürecek, planlı ekimi sağlayacak havza bazlı üretim sisteminin 1 Ocak 2017'de yürürlüğe girmesinin planlandığını dile getiren Çelik, bu yıl 11,6 milyar lira olarak belirlenen tarımsal desteklerle ilgili karmaşıklığı da azaltacaklarını kaydetti.

"Git köyüne 30 düven olsun"
Çelik, çiftçinin piyasa şartlarından yararlanması amacıyla lisanslı depoculuğa geçileceğini vurgulayarak şöyle konuştu:
"Her akşam yemeğinde et istiyorsun, bunu önüne kim getirecek? Sen sağma, ben sağma, bu inekleri kim sağacak? Çobana çoban diyemiyoruz. Kız vermiyorlar diye 'sürü yöneticisi' diyorlar. 'Çiftçilik, emeklinin işidir' anlayışından çıkmamız gerekiyor.
Gençlik, tarımsal faaliyetlere mutlak suretle dönmeli. Gençlere 30 bin lira hibe, 50 bin lira faizsiz kredi vereceğiz. Bununla ilgili düzenlemeleri yapıp valilere gönderdik. Gençlerimize yardımları nakdi değil ayni vereceğiz. Al 6 düve, krediyle de 9 tane al, git köyüne, bir yıl sonra 30 düven olsun. Köye, rehberliğimizde geri dönün."

Toplulaştırma Bölümünü müstakil genel müdürlük olacak
Çelik, Cumhuriyet'in 100. yılında 40 milyar dolarlık tarım ihracatı ile 150 milyar dolarlık tarımsal hasıla hedefine ulaşılması için tüm sektör paydaşlarının güç birliğiyle çalışmasının önemine dikkati çekti.
Tarım parsellerinin ölçeğinin Türkiye'de 59 dekar olmasına karşın denk ülkelerde 500 dekarın üzerine çıktığını kaydeden Çelik, tarım parsellerinin küçüklüğünün, verimliliği olumsuz etkilediğine işaret etti.
Bakan Çelik, bakanlık bünyesindeki Reform Genel Müdürlüğü içindeki Toplulaştırma Bölümünü müstakil genel müdürlük yapmayı planladıklarını dile getirerek, sorunun çözümüne ilişkin yasal düzenlemeleri yakın zamanda parlamentoya göndereceklerini bildirdi.
Ülke genelinde 8,5 milyon hektar sulanabilecek araziden, sadece 3 milyonluk kısmında bunun yapılabildiğine dikkati çeken Çelik, toplulaştırma ile toprağın suyla buluşturulması çalışmalarının entegre şekilde yürütüleceğini ifade etti.


11:32, 03.04.2016


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500