Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » ATALAY EDEBİYATIMIZIN İZİNDE

ATALAY EDEBİYATIMIZIN İZİNDE

 Fotoğraf

ATALAY  İRAN GEZİSİNDEN ISFAHAN ŞEHRİNİ ZİYARET ETTİ
Ardahan Milletvekili Prof. Dr. Orhan Atalay,İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamentolar Birliği Başkanı olarak gittiği İran da; İslam ülkelerinin temsilcileriyle toplantılar düzenledi.
İslam dünyasın da ki savaşların durdurulması ve bölgeye Barışın gelmesi için yoğun çaba harcayan Atalay, halk edebiyatında ki aşık Kerem ve Aslının yurdu Isfahan'ı ziyaret etmesi anlamlıydı.
Çocukluğumuzun uzun kış gecelerinde arkası yarın olarak dinlediğimiz Kürtçe ve Türkçe Halk edebiyatı hikaye ve türküleri ile büyüdüğümüz Göle de, bu gün bir çoğu aramızdan ayrılıp giden büyüklerimizi anmak.. İyi ki bizlere Öğretilmiş bir kültürü ve geleneği miras olarak bırakmışlar. Hepsini rahmetle yad ediyorum.
'' Isfıhandır Aslım bizim elimiz
Ördek uçtu viran kaldı gönlümüz.''
Diyerek baba yurdu hasretini bizlere taşıyan aşık Kerem İle Aslı hikayesi, Mem-i Zin, Xece- Siyabent. Ger ve kulık, Leyla ile Mecnun, Ferhat ile Şirin.
Halk aşıkları, halk destanları Köroğlu'nu ,Dadaloğlu'nu Yunus Emreh'yi ilah ki aşık summanı ve aşık Şenlik taşlamalarını yarın akşamı sabırsızlıkla bekleyerek Çile nenem sesinden dinlemek.
Ve bir çok evde adına ''Siret' dedikleri oysa Muhammediye ve Ahmet diye kitapları vardı ve Osmanlıca Türkçesiyle seslice okunurdu.
Muhammediye; Hz. Muhammedin yaşamını, Ahmet diye ise Hz. Ali'nin cenklerini ve İslamın yayılışı dönemindeki savaşlarını şiirsel bir dille anlatan kitaplardı.
Bu gün geriye dönüp bakarak andığımız o gelenek bizlere çok şey kattığını görüyorum.

ŞANLIBEY ALABEY


13:12, 15.01.2016


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500