Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » RUSLARI DİZE GETİREN KAHRAMAN BEYAZ BEG

RUSLARI DİZE GETİREN KAHRAMAN BEYAZ BEG

 Fotoğraf

100 YIL ÖNCE  KÜRT BEYİ BEYAZ BEG’İN RUSLARA VERDİĞİ DERS
Hoçvanda yaşayan yaşlı insanların anlatımlarına göre, 1917 yılılında ülkemizin her yeri gibi Ardahan’da Türkler ile Kürtler düşmana karşı tek vücut olmuş destanlar yazdırmaktadırlar. Ancak bu durum Kars, Ardahan, Ezurum civarlarında hüküm süren Rusların hiç hoşuna gitmez. Bu direnişi kırmak için üst düzeyde ki bir Rus general, doğu daki tüm bölgelerinin ağalarını, beylerini Ezurum’da ki bir konakta düzenlemiş olduğu bir toplantıya çağırır.

Bu toplantıya en son silahlı  10 adamıyla birlikte  Beyaz Beg gider. Beyaz Beg, tüm heybetiyle içeriye girerken ellinde  kırbaçı ayaklarında körüklü çizmesi vardır. Rus general dehşete düşer ve şöyle der ‘’Ya Ya!  Beyaz Beg sen ahıra mı giriyorsun bu ne hal’’ diye hidetlenerek ayağ kalkar.

Beyaz Beg,  gerçek bir Osmanlı beyi olarak onurlu duruşunu bozmadan:
Yüksek sesle haykırır!
‘’Evet benim gözümde bu konak şu anda bir ahırdır. Burada bulunanların hepsi birer hayvandır. Sen ise bunları güden yalnızca bir çobansın. Zira bunların hepsi vatanını satmışlar. Vatanını  satan benim gözümde hayvandır. Benim böyle bir ortamda bulunup saygı gösterme mi bekleme. İşte boynum, işte kellem ama unutma son adamım ölene kadar çarpışırız.’’ diyerek kırbaçını yere çalar dönüp gider.

Beyaz Begin arkasında Rus general şu sözleri söyler, ‘’Ah! Ah! benim ordumda senin gibi bir askerim olsaydı ben değil Anadoluyu, dünyayı feth ederdim. Osmanlı çok şanslı, senin gibi yiğit insanların yaşadığı bu diyarları elle geçirmemiz mümkün değil.Güle güle! ey! yiğit asker.’’
Morali iyice bozulan Rus general, savaşmadan Kars ve Ardahan çevrelerinden çekilmek zorunda kalır. Her ne kadar tarih yazanlar 1917 Ekim devrinden sonra Ruslar çekilmek zorunda kaldıkları için savaşmadan çekilmişler diye yazılmış olsada asıl neden Beyaz Beg gibi Kürt beylerinin dirayetlerini ve inançlarını kırmadıkları için çekilmişlerdir.


Beyaz Beg kimdir?
Beyz beg,  Ardahan’a bağlı Hoçvan köylerinden olan Samanbeyli Köyünde yaşamış, kurtuluş savaşı sırasında Osmanlının desteklediği Kürt Beglerinden biri. kendine ait silahlı adamları  olan Hoçvanda yaşayan Ermeni, Gürcü ve Rus kuvetlerine karşı önemli mücadeleler vermiş olan Beyaz Beg, Hoçvan Has Köy Nahyesinin de yılarca Müdürlüğünü yapmıştır.
Beyaz Beg, Kürtlerin Pribadi aşiretindedir.
Mehmet Doğu  AVŞAR


08:49, 11.01.2016


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500