Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » İNEGÖL'DEN- ARDAHAN'A SICAK BİR SELAM

İNEGÖL'DEN- ARDAHAN'A SICAK BİR SELAM

 Fotoğraf

Mehmet AVŞAR: Sn. Başkan İnegöl'de yaşayan Ardahanlıların sayısı resmi rakamlara göre ne kadardır?

Özellikle Posof ve Ardahanlı hemşerilerimizin yoğun olarak yaşadığı bir yerdir İnegöl. 2014 yılı TÜİK verilerine göre 10 bin 398 Ardahanlı vatandaşımız şehrimizde yaşıyor. Bu da şunu gösteriyor ki İnegöl'e dışarıdan en fazla gelen nüfus Ardahanlıların. Aş için iş için gelen insanlarımızı zamanla burada burada aş veren iş veren olarak görmek yani işadamı, esnaf olarak görmek bizleri çok mutlu ediyor. İnşallah şehrimizde yaşayan hem Ardahanlılar hem Pasolular, geldikleri yerler ile bağlantılarını hiçbir zaman koparmazlar. Bizde belediye olarak bu bağlantının kopmaması ve daha da kuvvetlenmesi için elimizden ne gelirse yapmaya hazırız.

Mehmet AVŞAR; İnegöl'de yaşayan  Ardahanlılara sizi sorduğumuzda sizin icra atlarınızdan memnun olduklarını öğreniyoruz. Sizin ne gibi çalışmanız var ki halk sizden bu kadar memnun? Yanılmıyorsam iki dönemdir de Belediye Başkanısınız.

2004 yılında Belediye Başkanlığı koltuğuna oturdum. Şu an belediye başkanlığımın 3.dönemi içerisindeyim. Belediye Başkanlığımda siyasi tabirle çıraklık ve kalfalığı tamamladım. Benim de artık ustalık dönemim. Bu dönemde birbirinden değerli projeleri İnegöl halkına kazandırmak için son sürat çalışmalarımız sürüyor. Her şey daha yaşanabilir bir İnegöl için diyoruz.

Bir taraftan şehrin ticari ve sanayi hayatını büyütmeye çalışırken bir yandan da şehrin sağlıklı bir şekilde büyümesi için uğraş veriyoruz. 2004 yılında yönetime geldiğimizde bir yıl boyunca İnegöl’de inşaat sektörünü hızlandırmak için neler yapabiliriz diye hep düşündük. İnşaat sektörünü canlandıracak yeşil alanı yoğunluklu bölgeler oluşturduk. Bütün bu çalışmalardan sonra insanların konforlu ve sağlıklı yerleşkelerde oturmasını sağladık.

Amacımız mevcut İnegöl’ü yenilemek ve hemşerilerimizin mutlu, huzurlu ve modern bir şehirde yaşamaları için aralıksız çalışırken, bir yandan da Yeni İnegöl dediğimiz bölgeyi geliştirmek için uğraş veriyoruz. Buna mukabil ilk olarak burada bölgemizin en büyük Eğitim Kampusu hayata geçirildi. Bu bölgede insanlarımızın konforlu ve rahat bir yaşam sürmeleri için sosyal donatı alanları oluşturduk. Nihayetinde İnegöl’e en az 50 yıllık bir vizyon çizdik. Şimdi büyükşehirle beraber o bölgeyi alt ve üst yapı çalışmaları ile canlandıracağız.

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği üyesi bir belediye olarak vatandaşlarımızın yeşil bir ortamda yaşamaları için şehrin birçok noktasında ağaçlandırma çalışmaları ve koruluk oluşturma projelerini hayata geçirdik. İnegöl’ü parklarla donattık. Mahalle otoparkları ile araç sirkülasyonuna bir nebzede olsa çözüm bulmaya çalıştık. Her yaştan insanımızın spor yapması ve salon sporlarını teşvik etmek için Belediyespor’u kurarak sporu bütün katmanlara yaymaya çalışıyoruz. Bayanlarımızın evlerine katkı sağlamalarına vesile olmak ve kadınlarımızın zamanlarını daha iyi bir şekilde değerlendirmeleri için Hanımlar El Emeği Çarşı’sını hizmete açtık. Tarihi yerlerimizin restorasyonlarını gerçekleştirdik. Osmangazi Belediyesi’nden sonra bu konularda en çok bütçe alan belediye olduk. Dolayısıyla değişen, büyüyen ve gelişen modern mimari ile ayağa kalkan İnegöl’de ecdadımızın bize bıraktığı eserleri de mümkün olduğu kadar ayakta tutmaya ve yaşatmaya çalışıyoruz.

Vatandaşlarımızın en zor zamanlarında yanlarında olmak ve bir nebzede olsa acılarını dindirmek için Cenaze ve Defin Hizmetleri Birimini kurduk. Bir telefonla tüm cenaze ve defin işlemlerini belediye olarak ücretsiz olarak yerine getiriyoruz.

Bunun haricinde eğitime de çok katkımız oldu. Gerek arsa temini gerek okullarımıza yönelik yürüttüğümüz projeler ile eğitime gerçek manada destek olmaya çalışıyoruz. Bu tür teşviklerimizle birlikte İnegöl’ü eğitim alanında konuşulan bir konuma getirdiğimizi düşünüyoruz.

İnegöl Belediyesi olarak kültür ve sanata verdiğimiz önemin bir göstergesi olarak, halkın sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak için, atıl durumdaki eski tekel binasını restore edip, içerisinde Türk Müziği Korosu ve icra salonları, sergi salonu ile eğitim salonlarının (el sanatları, tiyatro, diksiyon, drama ve şan eğitimleri vb.) yer aldığı bir Kültür Sanat ve Gençlik Merkezi haline dönüştürerek; gençlerin yeteneklerini geliştirmek ve geleceğin bireylerine sanat zevki kazandırmak, aynı zamanda da hoşça vakit geçirmelerini sağlamak amacıyla kent halkının hizmetine sunduk.

“Sosyal Belediyecilik” projeleri kapsamında 2011 yılında başlattığımız önemli çalışmalardan biri olan İNESMEK kurslarımızda vatandaşlarımıza el sanatlarından bilişim teknolojisine, yabancı dil eğitimlerinden kişisel gelişime, meslek eğitimlerinden sanat ve tasarım kurslarına kadar pek çok alanda eğitim veriliyor.

Bugün gelinen noktada İnesmek hobi olarak gidilen bir kurs olmaktan ziyade aynı zamanda insanların meslek sahibi olduğu, aldığı eğitim sonucunda mesleklerinde terfii ettiği, insanların hobi olarak yaptığı çalışmalarını meslek haline getirdiği, çalışmalarıyla farklı şehirlerde dahi sergiler açarak İnegöl’ümüzü tanıttığı, ev hanımlarımızın girişimciliğe ilk adımlarını attığı, oluşturulan atölyelerde geleneksel sanatların yaşatıldığı bir eğitim merkezi haline geldi.

Şehrimizin dinamiklerini harekete geçirerek, farkındalığı artırma noktasında her alanda belediye olarak var olmaya çalışıyoruz. Uğraşımız hizmet, amacımız yaşanabilir bir İnegöl…….

Bunların haricinde Kent Müzesi ve Mobilya Müzesi, Düzenli Depolama Sahası, Arıtma Tesisi, dönemimde 20 den fazla spor tesisi, Fuar Alanı, İlçemizi sınırlarını belirleyen Ahmet Türkel Çevre İmar Yolu, Eski çöplüğü rehabilite edip yerine yeşil alan, cephe güzelleştirme çalışmaları, hayvan barına gibi yüzlerce kalem iş yaptık. Hayata geçirdiğimiz projelerin he zaman bir sorunun çözüm bulmasına, bir eksikliğin giderilmesine yönelik olmasına özen gösterdi. Sanırım bu teveccühün nedeni budur diye düşünüyorum.

Mehmet AVŞAR: Gelişmekte olan İnegöl'ü daha da geliştirmek arzusunda olduğunuzu görüyoruz. Bunun için kafanızın içindeki ileriye dönük projeleriniz nelerdir?

Bu noktada Büyükşehir yanımızda, hükümet yanımızda otomatik olarak biz çok daha güçlü bir şekilde yapacağımız hizmetler ile şehrimize damgamızı vurmamız gerekiyor. Bu noktada başta Yeni Kapalı Semt Pazarları, Hastane alanına yeni meydan projesi ile ferahlayan kent merkezi, Yeni Belediye Sarayı ile daha etkin hizmet, kentsel dönüşümle çehresini değiştirmek istediğimiz alanlar, şehir içi tramvay ile hızlı ve kaliteli toplu taşıma, kültür- sanat ve kongre vadisi, eski kültür sarayının yıkılıp yerine çarşıda yayalaştırma-meydan ve katlı otopark projesi, Doğa Sporları ve Turizm Merkezi (DOSTUM), olmak üzere seçim beyannamemizde ifade ettiğimiz projeleri hayata geçirmek için ara vermeden çalışmaya devam ediyoruz.


Mehmet AVŞAR; İnegöl adeta küçük bir Türkiye gibi, memleketin her İlinden İnsanların İnegöl'de yaşadığına şahit oluyoruz. Bu mozaiği oluşturan temel etkenler nelerdir?

İnegöl, tarihi süreç içerisinde yoğun göç alan bir coğrafya üzerinde bulunması nedeniyle çok renkli bir gelenek-görenek ve kültür zenginliğine sahip olmuş, bu zenginliğin çoğu günümüze kadar yaşatıla gelmiştir.

Osmanlı’nın kuruluşundan günümüze kadar varlığını sürdüren Manav ve Yörüklere; Kafkaslar’dan, Rumeli ve Balkanlar’dan göç edenlerle, yakın dönemde sanayinin gelişmesi ile birlikte Anadolu’nun değişik illerinden gelenlerin de eklenmesiyle gelenek görenek cümbüşünün en iyi yansıtıldığı yer konumundaki İnegöl’de, birbirinden farklı kültürel zenginlikler halen yaşatılmaktadır.

İnegöl’de yaşayan farklı kültürlerin fazla oluşu oynanan Halk Oyunlarına da zenginlik katmaktadır. Kafkas ve Balkanlar ile Anadolu’nun değişik yörelerinden gelenler de kendi bölgelerinin halk oyunlarını sergilemek için ekipler oluşturarak bu zenginliğe katkıda bulunmaktadırlar.

Örf ve âdetlerine sıkı sıkıya bağlı insanların yaşadığı İnegöl’e; farklı kültürde insanların bir araya gelmesi yeni bir değer katmıştır. Bu değerlerin bir araya gelmesi şehrimizi adeta bir çiçek bahçesi haline getirmiştir. Değişen ve gelişen İnegöl’e dinamizm ve canlılık vererek bir cazibe merkezi haline getiren itici güç bu değerlerin birleşimidir.


Mehmet AVŞAR; Şehrinizde hali vakti yerinde olanların sayısı sevindirici boyuta. Ancak bunun yanı sıra utanılacak şekilde fakir olan vatandaşlarında varlığına şahit oluyoruz bunlar için Belediyenin bir çalışması var mı?

İhtiyaç sahiplerine yardım konusunda çok titiz çalışıyoruz. Bu konuda kışın kömür dağıtan, Ramazan’da erzak dağıtan bir belediye değiliz. 365 gün boyunca yardımlarımızı Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğümüz ile ulaştırıyoruz. Evlendirme ve sünnet cemiyetleri, giyim ve burs konularında yardımları da bu müdürlüğümüz üzerinden yapıyoruz. Bizde para geçmez. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza aylık gıda ve tekstil kartları veriyoruz. Bunların ayrı ücret limitleri var. Bu limitler ailedeki nüfusa göre değişiyor. Vatandaşlarımız bu kartları alıp Umuteli Sosyal Yardım Merkezimizde bulunan Gıda ve Giyim Bankamıza giderek buradaki ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Mehmet AVŞAR; Sn. Başkan yanılmıyorsam Şavşat Belediyesi ile kardeş belediyesiniz. Ardahan'ın 5 tane ilçe Belediyesi var, bunlardan birisi ile kardeş Belediye olmak gibi bir düşünceniz var mı?

İnegöl Belediyesi olarak kardeş şehir olgusunu hayata geçirmemizin en büyük amacı şehrimize yakın gördüğümüz kentler ile bağları daha da güçlendirmek ve karşılıklı olarak yapacağımız projeler ile birbirimize katkı olma ve bunun sonucunda kentler arasında işbirliğini daha da artırma gayreti içerisindeyiz.

Bu noktada şehrimizde yaşayan Ardahanlıların geldikleri yer ile bağlarını kuvvetlendirme adına gelecekte bir kardeş şehir oluşumu içerisine tabii ki girmek isteriz.

Zaten Posof ilçesi ile sürdürdüğümüz yakın ilişkiler var. Gerçekleştirilen karşılıklı ziyaretler ile bu kardeşlik bağını daha da artırmak istiyoruz. İleriye dönükte belediye olarak kardeş şehir olgusunu hayata geçirmek isteriz.

Son olarak kardeşliğimizin pekiştiği, aramızda kurulacak bu güçlü bağ ile mesafelerin kısalacağı ve tek vücut bir hale gelmeyi umduğumuz Serhat şehri Ardahan’a yürek dolusu selam ve saygılar….
Sn. Başan İnegölden yaşayan Memelketimin insanları adına, Doğu Güneşi Gazetesi olarak teşekkür ederiz...


08:39, 27.12.2015

Haber Fotoğrafları


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500