Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » ÖNCE ARDAHAN'A, SONRA ANAYURTLARI AHISKAY'A

ÖNCE ARDAHAN'A, SONRA ANAYURTLARI AHISKAY'A

 Fotoğraf

Rusların 1944 Yılında  vatanlarından sürgün ettiği Ahıska Türklerinden 92 aile, Türkiye'ye getiriliyor.

Ukrayna’da yaşayan Ahıskalılara ulaşan gazetemiz onların aslında ana yurtları olan Ahıska’ya yerleşmek istediklerini öğrendik. Ahıskalıların ortak görüşü şu yönde ‘’Ne olursa olsun Ahıska bizim memlektimiz, öz yurdumuzdur. Biz orada yaşamak istiyoruz. Mesele aç tok meselesi de değil. Açta olsak, tokta olsak fark etmez kendi memeleketimizde yaşamak istiyoruz. Önce Türk vatandaşlığına geçip, bir süre memleketimize yakın olan komşu Ardahan’a sonrada Gürcü vatandaşlığına geçmeyi düşünüyoruz. çünkü bu şekilde Gürcü devleti bize vatandaşlık vermiyor. Ancak Türk vatandaşlarına vatandaşlık veriyorlar.’’ şeklinde duygularını ifade ettiler.

ÖZ VATANLARINDAN SÜRGÜN EDİLMİŞLERDİ

Sovyet lider Stalin tarafından 1944'te öz vatanlarından Orta Asya'ya sürgün edilen ve zaman içinde farklı ülkelere yerleşen Ahıska Türkleri, bundan sonraki hayatlarına Türkiye'de devam edecek olmanın mutluluğunu yaşıyor.

TALİMAT ERDOĞAN'DAN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun koordinasyonuyla bugün Ukrayna'dan özel uçakla getirilen 347 kişiden oluşan 92 aile, Erzincan'da, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan tarafından törenle karşılanacak.

BİTLİS VE ERZİNCAN'A YERLEŞTİRİLECEKLER

Törene, çeşitli tarihlerde Türkiye'ye gelip, geçici olarak Bursa'da ikamet eden Ahıska Türk'ü 116 kişilik 29 ailenin katılımı da sağlanacak. Toplam 677 ailenin Türkiye'ye getirilmesi planlanırken, bunlardan 605'i Erzincan'da, 72'si ise Bitlis'in Ahlat ilçesinde oluşturulan bölgelere yerleştirilecek.

ERDOĞAN HEP YAKINDAN İLGİLENDİ

Başbakanlığı döneminde Ahıskalı Türklerin taleplerini anbean takip ederek tüm imkanları seferber eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mart 2015'te Ukrayna'ya gerçekleştirdiği ziyarette Ahıska Türkleri ile görüşmüş, sorunlarının çözümü amacıyla gerekli takibin yapılması için talimat vermişti. Bu talimat çerçevesinde nisanda gerekli adımları atan hükümet, Ahıska Türk'ü 677 ailenin iskanlı göçmen olarak kabul edilmesini kararlaştırmıştı.

Ahıska aynı zamanda Ardahan’ın da komşusu Ahıskalıların doğal olarak Ardahan’a yerleştirilmesi de gündemde olduğu bilgisine ulaştık.


07:39, 25.12.2015


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500