Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » 'ARDAHAN KÜÇÜK HOLLANDA OLACAK' PROJESİNE MİLLETVEKİLİ ORHAN ATALAY'DAN DESTEK

'ARDAHAN KÜÇÜK HOLLANDA OLACAK' PROJESİNE MİLLETVEKİLİ ORHAN ATALAY'DAN DESTEK

 Fotoğraf

. Ak Parti hükumetinin de üzerinde uzlaştığı bu projenin detayları özelikle Ardahanlı çiftçileri heycanlandırdığı gözlemlenirken, AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Orhan Atalay da Ardahan'a 90km. uzaklıkta Kars havaalanı Ardahanlıların ihtiyacını ziyadesiyle karşılamasına rağmen bazı art niyetli kesimlerin sürekli ''Ardahan'a havaalanı istiyoruz'' söylemlerine karşılık vermiş olduğu cevapta şunları söylemişti, Atalay, ''Havaalanı bizim için şu anda zaruri bir ihtiyaç değil. zira Kars hava alanı bize  sadece 90 km. uzaklıkta.  Ardahan'a havaalanı açılsa bile ancak 3 -4 günde bir uçak kaldırabilir. Bunu da kimse beklemeyecek Kars havaalanına yönelecektir. Onun için önceliğimiz yerli sanayimiz hayvancılık olmalıdır. Hayvancılığımız bu gün ki sistemle kalkınmamıza yardımcı olmayacağı kesindir. Gazeteci Memet Avşar'ın bu konuda yürüttüğü çalışmayı olumlu buluyorum. Zaten hükumetimizin de gündeminde olan arazi toplulaştırması konusuyla doğrudan bağlantılı olan bu projeyi elbette destekleyeceğiz ve Ardahan'ı mızı projelerle gelişmiş bir Avrupa   şehri haline getirmek için gecemizi gündüzümüze katıp çok çalışmak zorundayız. Fakirliği yendikten sonra,  zaten biz isteme sekte devlet hava alanı kuracaktır. ‘demişti.
1 Kasım seçimlerinden sonra siyasi  istikrarın yeniden oluştuğu bu günlerde  gündeme gelen bu konu hakkında tekrar görüşlerine başvurduğumuz Milletvekili Orhan Atalay şunları söyledi;
‘’Türkiye ne zaman şaha kalksa mevcut sistem önünü tıkamıştır. Başkanlık sistemi bu yüzden ülkemizin olmasa olmazı haline gelmiştir. Biz Ardahan’da bu yıl toprak toplulaştırması yapacaktık. Ancak peşi sıra yapılan seçimler gündemi meşgul ettiğinde ülkemizin 1 yıllı daha heba olmuştur. Sürekli ülkemizi iç kargaşaya sürüklemeye çalışan karanlık güçler var. Bunları oyununa gelmeden kalkınmayı gündeme oturtmalıyız. Bu yüzden,
Çiftçilik sistemi Ardahan da  hayvancılığın modern koşularda yapılabilmesi için , daha az zaman, işgücü ve sermaye kullanımı ile üretim faktörlerinden en iyi biçimde yararlanarak tarımsal üretimi ve tarım işletmelerinin verimliliğini artırmak ve kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarını yükseltmektir. Çiftlikler oluştuktan sonra, buna bağlı olarak Ardahan’ın kronikleşmiş bütün sorunları kendiliğinde çözülmüş olacaktır. Bunlardan başlıcalar; Kadastro, yargı yükü hafifleyecek, eğitim sorunu, sosyal sorunlar(kan davaları v.b), işsizlik sorunu, fakirlik gibi..
Ardahan’ımız  ülkemizin Tarım ve Hayvancılığı  bakımında ilk sıralarda yer alır. Ardahan’ın her yeri yeşil bir halı sahadır adeta.. Ancak ne var ki,  mevcut sistem, bir yığın sorunla karşı karşıya olduğunda, yeni bir yol çizme, çağdaş bir projeyle hâsıl olmuştur.

Ardahan’da  çiftçilik ve tarımla uğraşan vatandaşlarımız hala eski çağlarda kalma yöntemlerle, yazın birkaç  ay hayvanlarını yaylara götürmek zorunda kalmaktalar ve o köyün bütün hayvanlarını nahır diye tabir etiğimiz büyük bir gurup halinde otlatılmaktadır. bu hayvanlar saatlerce yol yürüdükten sonra otlağa erişmekteler. Bu da  ciddi biçimde otlakların erozyona uğramasına ve hayvanların enerji kaybetmek suretiyle zayıflamasına sebebiyet vermektedir. Ayrıca  parçalı arazilerin ekmesi, biçmesi kapıya getirilmesi ciddi bir maddi külfet ve zaman kaybına sebebiyet verdiğinde, gider, gelirden daha fazla olmaktadır. Bütün bu sorunların giderilmesi içinde bu projenin acil olarak hayata geçmesi gerekmektedir.’’ Şeklinde konuştu.
Proje sahibi Gazeteci Memet Avşar’da;
‘’Ben yıllardır Ardahan’da fakirliğin tek bir nedeni var diyorum. O da yerli sanayimiz hayvancılık hakkında yeteri kadar ilgilenmeyişimizi gösterebilirim. Devlet Ardahan’ı Türkiye’nin  et deposu haline getirebilir. Devlet, bu işi ciddi anlamda yapmak isteyen köylülere arazi toplulaştırması yapmak suretiyle, buna merayı da ekleyerek çiftliklerin oluşmasına ön ayak olmalıdır.




Beni bu Projeyi yapmaya   zorlayan  nedenler şunlardır :

a) Arazi parçalanmasının tarım işletmelerinde işgücü, girdi, sermaye ve üretim kayıplarını artırması,

b) Arazilerin bir kısmının mevcut servis yolları, sulama ve drenaj kanallarından yararlanamaması,

c) Parsellerin miras yoluyla bölünmesi veya şekillerinin bozuk olması,

d) Sulama, toprak muhafaza veya devlet yolu gibi projelerle yeni kanal ve yollarla parsellerin daha da parçalanması,

e)Topoğrafik yapının parsel sınırlarına bağlı kalmaksızın arazi tesviyesini gerektirmesi

f) Başı boş meraların disiplinsizce kullanımı,

g)Kurak geçen yılarda çitçi mağduriyetlerinin oluşması,

h)Mevcut haliyle ağaçlandırma yapmanın zorluluğu

BU PROJENİN FAYDALARI ŞUNLARDIR;


Bu proje ile;

-Tarımsal verim artışı sağlanır..

-Toprakların bölünmesi ve küçülmesi önlenir.

-Yol, sulama ve tahliye kanalları vb. her türlü fiziki tesislerin ve genel olarak Tarla İçi Geliştirme Hizmetlerinden (TİGH) vatandaşların eşit oranda etkilenmesi ve yararlanması sağlanır.

-Hali hazırda devlet meradan hiçbir gelir elde etmezken bu sistem sayesinde, her yıl mera karşılığında çiftlik sahiplerinde kiralama parası alacaktır.

-Çiftlik faaliyetlerinde çok çeşitlilik ortaya çıkacaktır, örneğin köylü, kendisine düşen yer çayırlık ise burada kaz, ördek gibi kanatlı havyan yetiştirecek, çiftliğinde bataklık fazla ise ülkemizde sayısı az bulunan ama sütü, yoğurdu insan sağlığı bakımında faydalı olan, manda yetiştiriciliği yaparak güzel bir gelir elde edebilecektir.

-Süt ve süt ürünlerinde çeşitlilik ve markalaşma oluşacaktır.

- Arazilerin ekonomik değerini artırır.

- Desteklemelerin erken ödenmesinin önünü açar.

- her çiftçimizin mevcut arazisini ortaya çıkarır.

- Kredi kullanımında rahatlık sağlanacak.

-Üretilemeyen kaynak olan toprak; korunur ve geliştirilir.

-Mevcut tarihi ve kültürel alanların korunması sağlanır.

-Köy yerleşim yerlerinin iyileştirilmesine ve geliştirilmesine katkı sağlar. Çiftliklerde her türlü üretim yapılacağı için köylerdeki bakımsızlığı ve kirliliği tetikleyen faktörler ortada kalkacaktır. Temiz yaşam alanları oluşacaktır.

-Kadastro yenilenir.

-Kırsal alanda sosyal huzur ve “İşletme Bütünlüğü” sağlanır.

-Ardahan ithal konumdan, ihracat konumuna geçer

-Sene kurak geçse dahi, çiftçi sağlanılan imkanlarla, rahatlıkla önlemini alabilecektir.

-Ardahan Türkiye’nin küçük Hollanda sı olacak, Ankara, Konya gibi illerde besicilik yapan Ardahanlı işletmeciler, kendi memleketlerine yatırım yapmalarının  önü açılacaktır.

-Arazilerin toplu bir yerde oluşu çiftçinin, hayat standartları yükselecek, çiftçi, çiftliğindeki  zararlı otları temizleyecek, yerine yem bitkisi gibi faydalı ekinler ekebilecek ve ağaçlandırma yapabilecektir. Böylece Ardahan yeşil bir memleket haline de gelecektir.

-Akar yakıttan tasarruf sağlanacak, iş gücü ve zaman da kazanımlar olacaktır..

-Çiftliklerin oluşması ile beraber arazi tesviyesi tarla içi drenaj, tarla içi yol ve tahliye ile toprak ıslahı çalışmaları gibi hizmetler de yapıldığından üretimin artırılması ile çiftçinin geliri artacaktır.

- Proje ile her parsel sulama kanalı ve yola kavuştuğundan, çiftçiler arasındaki anlaşmazlıklar ortadan kalkmakta sosyal huzur sağlanacaktır..

- Proje uygulaması ile tapu kadastro kayıtlarının yenilenmesi sağlanmış olacak.

-Eğitim sorunu çözülecek, çiftlik sahiplerinin çocukları, akrabaları veya komşuları üniversiteyi bitirdikten sonra rahatlıkla bu çiftliklerde iş bulabilecekler. .

- Köyler arasındaki ortak sınırların düzeltilebilmesi mümkün olabilecek,

- Hazine arazileri ile meralar bir araya toplanarak çevreleri kanal ve yolla sınırlandırıldığından çiftçilerin bu arazilere tecavüzleri önleneceğinde yargı yükü hafifleyecek..

- Çiftliklerin  yapıldığı köye yeni köy yerleşim alanları sağlanacaktır. Dağınık ve  organik bağı olan köyler birleştirilecetir..

- Parsel boyutları ve şekillerinin makineli tarıma uygun hale getirilmesi nedeniyle modern tarımsal işletmelerin uygulanması mümkün olabilecektir.

-Bu çiftliklerin ürünleri, Ardahan'da kurulacak olan Hayvancılık Organize Sanayi Sitesinde değerlendirilecektir.

-İşlemeyen bir karış toprak kalmayacaktır.

-Göç veren il olmaktan kurtulacak, göç alan bir il haline gelecektir.

-Huzur ve refah artacağın da Ardahan diğer illere de model olacaktır.’’dedi.


12:38, 09.11.2015


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500