Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » Ardahan Peyniri Artık Açıkta Satılmayacak

Ardahan Peyniri Artık Açıkta Satılmayacak

 Fotoğraf

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yaptığı düzenlemeyle 8 Şubat 2015'te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni peynir tebliği uygulamasına bazı peynirciler tepki gösterdi. Bakanlık tarafından yeniden düzenlenen tebliğe göre peynir artık ambalajsız satılamayacak.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yaptığı düzenlemeyle uygulama 1 Ocak 2016'da başlıyor. Ardahan  peynirini kapsayan yeni tebliğe göre tüm yöresel peynirler vakumlanarak ambalajlanacak. Yeni tebliğe tepki gösteren Ardahanlı  satıcılar, yerli  peynirin kendisine has bir özelliği bulunduğunu, vakumlandığı taktirde bozulacağını belirtti. yöresel peynirin sezonluk dönemlerinin olduğunu ve bunun köylü vatandaşlarca titizlikle üretilerek kendilerine getirildiğini ifade eden satıcılar, böylesi bir düzenlemenin hem çeçil  peynirin bozulmasına hem girdi maliyetlerinin yükselmesine hem de istihdamı bitireceği gibi hayvancılığı da büyük oranda etkileyeceğini dile getirdiler.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yöresel peynirler ile ilgili çıkarttığı tebliğin sakıncalı olduğunu ifade eden  Samanbeyli köyünde hayvancılık yapan Abdulah Avşar 20 inekteğin sütünde ayda 5000 liralık çeçil peyniri sattığını ve bu tebliğin her peynire uymayan bir tebliğ olduğunu belirtti. Ardahan’nın  peynirini köylü vatandaşların çok hijyen ve şeffaf yerlerde ürettiğini, bu yüzden hiçbir sıkıntı olmadığını anlatan Avşar, şöyle konuştu: "Ardahan’a has olan  peynirlerin içerisindeki organik maddeler, eğer bu peynirimiz vakumlanmış kapalı kutularda olursa bozulma şansı daha fazladır. Çünkü peynirin suyu ile  suyunun içindeki bakteriler, peynirin bozulmasını daha çok etkileyecektir.

Ayrıca Doğu Anadolu Bölgesi halkının tadarak peyniri alma alışkanlığı vardır. Bir markete giderek vakumlanmış bir peyniri açarak tattıktan sonra 'almıyorum' diyemezsiniz. Yalnız daha hijyen şekillerde daha iyi ortamlarda satılması köylü analarımıza gerekli desteklerin verilerek hijyenik ortamlar sağlanmaları bakanlık olarak birinci vazifeleridir." Ardahan yöresinde bulunan kaşar  peynirde bu şekilde bir kararı uygulamanın imkansız olduğunu anlatan Avşar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bakanlık özel laboratuvarlarında bu işi yapsın bakalım, Ardahn kaşar ve çürük peyniri kaç gün kaç ay dayanacaktır. Bu peynir ayrıca sezonluktur. Yaz sezonu ayrı kış sezonu ayrıdır. tuluğa tepilir ve tuluğ  peynir oluyor, salamura peynir oluyor, taze peynir oluyor, tuzlu peynir oluyor bunların hepsinin çeşitli farkları vardır.

Tüm bu peynirler ehil ellerden çıktığı için tatları aromaları farklıdır. Eğer vakumlama ve fabrikalama tipine gidilirse bu büyük bir kayba neden olur. Türk ekonomisine büyük bir zarar olur. Doğudaki istihdam kaybolur ve hayvancılık yok olur. Batıda bazı firmalar Ardahan  peynirini yapmaya çalışıyorlar ve  orada vakumlanmış peynir yapıyorlar ama bunun tadını vermiyor. Ayrıca böylesi bir uygulama Ardahan  peynirin maliyetini yükseltecektir."
sözleriye tepki gösterdi.


11:57, 02.10.2015


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500