Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » HOÇVANLI SON DENGBEJ ASKER DEMİRBAŞ

HOÇVANLI SON DENGBEJ ASKER DEMİRBAŞ

 Fotoğraf

Hoçvan yöresinin yetiştirmiş olduğu ünlü halk dengbeji Asker Demirbaş geçirmiş olduğu bir hastalık nedeniyle artık türkü söyleyemiyor.
Kendisini evinde ziyaret ettiğimiz asker demirbaş, geçirmiş olduğu bir hastalık nedeniyle bir tarafı felç olmuş durumda. Demirbaş çok zor koşullarda yaşadığını, geçmişte bu güne kadar halk nezdinde çok muteber olan dengbejlik mesleğini sürdüğünü ancak artık takatinin olmadığını kendisiyle beraber bu mesleğinde yok olma sürecine girdiğini dile getirdi.
HAME  HACİ BENİM ŞARKILARIMI GÜZEL SÖYLÜYOR
Demirbaş, ‘’ geçenlerde televizyonda izledim Hame Haci bir Türkümü söyledi çok hoşuma gitti. Başka sanatçılarda söylüyor ancak onun kadar güzel söyleyeni görmedim’’  dedi. Demirbaş kendisiyle beraber Dengbejliğin de bittiğin iddia etti. Demirbaş ayrıca geçmişte Erivan radyosunda söylediği stranların halkımızın tüm kesimlerine ulaştığını ancak politik nedenlerle bunu devam ettiremediğini de sözlerini ekledi.
Asker Demirbaş, Hapisler, zindanlar ve işkencelerle geçen çileli bir hayatın ardında  son günlerini o, kendisine ilham kaynağı olan Kısır Dağı ve eteğindeki anemon çiçeklerin süslediği Binbaşar  (Murka) Köyündeki evinde  geçirmektedir. Kendisini ziyaret eden Hoçvan halkının ilgisinden memnun olan demirbaş hastalığı nedeniyle içinde kopan fırtınaları o güzel sesiyle dışa vuramaması içinde bir burukluk oluşmuş.

Demirbaş, Hoçvan tarihini anlatırken de  Hoçvanın 6 parçada oluştuğunu söyledi. Demirbaş, eskide hoçvan da 6 köy vardı, bunlardan bir tanesi bizim köy olan yukarı murka ,  biri koduzkara  bayramoğluyla bizim köy arasında, biride kuru Hoçvan bu günkü Hasköy, biride Tokuş köyü, biride bırdostan köyü bu günkü ölçek yayalası orasıda Hoçvana bağlıydı, daha sonra ölçeklilerin güçlü lobisi sonucunda ölçeğin olmuştur. Bir diğeri de sığırpet köyüdür. sonraları 12, en sonunda da 21 köyle varlığını sürdürmektedir.
Mehmet Doğu AVŞAR-Doğu Güneşi


05:37, 21.07.2015


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500